24 maart 2024

Samenwerking om contrastmiddelen in rivierwater te verminderen

Gadolinium-gebaseerde contrastmiddelen (GBCA) zijn belangrijk voor MRI-scans, maar ze belanden via het riool ook in ons water, wat slecht is voor het milieu en ons drinkwater. Zelfs al gebruiken artsen ze per patiënt maar in kleine hoeveelheden, wereldwijd zorgt het gebruik ervan voor veel GBCA in rivieren. Stichting RIWA-Rijn zoekt actief de samenwerking met radiologen om het gebruik en de uitstoot van GBCA terug te dringen.

Om dit probleem aan te pakken moeten alle betrokkenen samenwerken, zoals de makers van GBCA, dokters en patiënten. Dokters, vooral radiologen, kunnen bijvoorbeeld minder contrastmiddel gebruiken bij een scan en beter nadenken over de manier waarop ze het toedienen. Bovendien verdienen alternatieven voor afvoer via het riool de aandacht.

In een eerste wetenschappelijk artikel heeft RIWA-Rijn samen met radiologen beschreven hoe GBCA werkt, hoe het in het milieu terechtkomt, en welke opties er zijn om de schade te beperken. Dat artikel vond veel weerklank in de medische wereld, waardoor de samenwerking nu in een tweede artikel is voortgezet. Als we slim omgaan met het gebruik van GBCA, kunnen we het milieu beschermen en toch goede diagnoses stellen. Het is belangrijk dat dokters zich bewust zijn van deze problemen, zodat ze betere keuzes kunnen maken en bijdragen aan een schonere wereld.

Lees de artikelen:

Tackling the increasing contamination of the water supply by iodinated contrast media

Review of strategies to reduce the contamination of the water environment by gadolinium-based contrast agents