05 juni 2024

Verhoogde concentraties dimethenamide in de Rijn bij Bad Godesberg

Op 23 mei jl. heeft het Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen (LANUV) verhoogde concentraties van de gewasbeschermingsmiddelen dimethenamide en metolachloor gemeld in de Rijn bij Bad Godesberg.

Sinds 17 mei 2024 zijn deze verhoogde waarden waargenomen bij Rijn-kilometer 647,5 aan de linkeroever. Aan de rechteroever, bij Bad Honnef (Rijn-kilometer 640), werden aanvankelijk geen afwijkingen gevonden. De waarnemingen zijn doorgegeven via het Internationale Waarschuwings- en Alarmsysteem van de ICBR als informatie- en zoekmelding. Ook in Worms, Rijnland-Palts, zijn sporen van beide stoffen aangetroffen.

In een eerder rapport (nummer 4) werd gemeld dat inmiddels aan beide oevers bij Bad Honnef en Bad Godesberg duidelijk verhoogde concentraties zijn gemeten. De waarden liepen op tot 0,43 μg/L voor dimethenamide en 0,14 μg/L voor metolachloor in Bad Godesberg, en 0,22 μg/L voor dimethenamide en 0,11 μg/L voor metolachloor in Bad Honnef.

In het meest recente rapport meldt LANUV dat de verontreinigingsgolven onverminderd zijn aangekomen in Kleve-Bimmen en Lobith, wat aangeeft dat de vervuiling zich stroomafwaarts heeft verplaatst en nu ook deze gebieden treft.

Deze verhoogde concentraties van dimethenamide en metolachloor vormen een zorgwekkende ontwikkeling voor de waterkwaliteit van de Rijn. RIWA Rijn volgt deze situatie nauwlettend en werkt samen met relevante instanties om de impact te evalueren en passende maatregelen te treffen om de waterkwaliteit te waarborgen. Het is essentieel om de bronnen van deze verontreiniging te identificeren en aan te pakken om herhaling te voorkomen en de Rijn als bron voor ons drinkwater te beschermen.