25 augustus 2022

Waterkwaliteit Rijn niet in gevaar ondanks dagenlange brand haven Mannheim

In de haven van Mannheim (Duitsland) staat sinds dinsdagmiddag een container met 21,5 ton natriumhydrosulfiet in brand. De brand is door zelfontsteking ontstaan en ging gepaard met een flinke rookontwikkeling waardoor zeventien mensen ademhalingsproblemen kregen, waaronder zestien politieagenten en een kraanmachinist. De stof die het ongeval heeft veroorzaakt wordt als bleekmiddel in de textielindustrie gebruikt en is erg reactief.

De waterkwaliteit van de Rijn is vooralsnog niet in gevaar. De drinkwaterbedrijven werden woensdagmiddag geïnformeerd via het internationale waarschuwings- en alarmplan (IWAP) van de internationale Rijncommissie. Wel werd in de afvalwaterzuivering van Mannheim aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van deze stoffen.

Bij verbranding komt voornamelijk zwavel en zwaveldioxide vrij. Deze laatste stof is erg irriterend en kan ademhalingsproblemen veroorzaken. De container met de bijna 200 vaten had als bestemming Turkije, verklaarde BASF. BASF heeft vooralsnog geen verklaring voor hoe het tot dit ongeluk kon komen.

De brand is op dinsdag ontstaan en de brandweer heeft de container nog niet kunnen openen. Door de container te koelen hoopt men de temperatuur tot 50 graden te verminderen alvorens men de container kan openen. Dit doet men met een blusboot water uit het havenbekken te pompen. Men houdt er rekening mee dat dit nog enkele dagen kan duren.

De drinkwaterbedrijven zijn tevreden over de tijdige melding van het incident via het IWAP, ook als de waterkwaliteit van de Rijn niet direct in gevaar is. Vorig jaar zagen we dat bij grote incidenten, zoals bij de explosie bij Currenta in Leverkusen en de nasleep daarvan, er door de lokale autoriteiten geen IWAP-melding werd gedaan. Dan ben je erg afhankelijk van mediaberichten om een inschatting te maken van de risico’s voor onze waterinname uit de Rijn. Nu kunnen we de mogelijke impact veel beter en, nog belangrijker, tijdig inschatten.

Aanleiding: Chemieunfall im Mannheimer Hafen noch nicht unter Kontrolle – SWR Aktuell